Новини світу кредитування та банківських послуг.

Кредити та депозити літом 2015

Кредитування в занепаді, але деякі види позик зустрічаються на ринку в п’ять разів частіше, ніж інші. Триває відтік і зростання депозитних ставок. При цьому банкрутства в останні місяці значно почастішали.

Динаміка депозитних ставок

З початку 2015 депозитна прибутковість за вкладами у гривні підросла на 0,5-2,5 процентного пункту. Найбільше зросли середні ставки за накопичувальними вкладами (з можливістю поповнення) строком на один місяць – відразу на 2,5 процентного пункту, до 19,64% річних; а також за тим же видом вкладів строком на один рік – на 1,3 п.п., до 20,3% річних. При цьому кількість банків, що пропонують такі вклади, залишилась колишньою.

clip_image002Найменше підросли ставки по так званих універсальних внесках – кошти з яких можна забрати з банків під час дії договору: на 0,5 п.п. – До 10,43% річних.

Відтік триває, але пригальмовує

Українці продовжують забирати з банків свої заощадження. З початку 2015 депозитний портфель в інвалюті зменшився майже на чверть, або на 2,7 мільярда доларів США. При цьому з початку 2014 українські громадяни забрали більше половини своїх інвалютних заощаджень.

Депозитний портфель у гривні тане повільніше: з січня 2015 він зменшився більш ніж на 16 міліарда гривень, або на 8,2%. З початку ж 2014 українці забрали з банків 30% своїх гривневих заощаджень.

Незважаючи на негативну динаміку, в березні та червні 2015 депозитний портфель у гривні все ж отримав приріст. Та й сам відтік часто був не таким значним, як у попередні місяці.

Кредити досі рідкісні

Кредитування в кінці липня-2015 все ще перебуває в жалюгідному стані. З 50-ти найбільших банків за розміром активів ледь назбирається півтора десятка установ, які беруть у фізичних осіб заявки на позики.

При цьому найбільше фінустанов, що приймають заявки на позики готівкою – за таким кредитом як під заставу, так і без неї. На другому місці – іпотека на покупку житла на вторинному ринку і автокредити на нові іномарки і вітчизняні машини (по 14 фінустановам). Найменше банків видають кредити на старі авто (5-7 фінустанов) і на купівлю товарів (4 установи).

Традиційно найбільш дорогими залишаються без заставні кредити готівкою, середня реальна ставка по яких доходить до 94% річних. Лідери за найпривабливішими ставками – автокредити на нові іномарки, традиційно підтримувані автосалонами, за рахунок чого і здешевлюють.

Нова хвиля банкрутів

Затихлі було банкрутства поновились. Так, у червні неплатоспроможними стали два банки, а в липні – ще три.

В цілому, банкрутства в 2015 році почастішали. Всього в нинішньому році тимчасова адміністрація була введена в 24 фінустанови. Це 70% від кількості збанкрутілих за минулий рік.

Джерело: Prostobank.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Опитування
Які банківські послуги Вас цікавлять?